Serowe ciasteczka z marmoladą.


Dzisiaj coś słodkiego. Przepis na serowe ciasteczka z marmoladą. Ciasteczka te są szybkie i bardzo łatwe do przygotowania. Doskonale nadają się na niejednego ponurego dnia. Po prostu rozpływają się w ustach. Idealnie smakują już po upieczeniu. 



1. Mąkę przesiewamy przez sito. Następnie zagniatamy  białym serem i margaryną. 

2. Dodajemy sól i proszek do pieczenia. 

3. Gdy ciasto będzie gładkie wkładamy je do lodówki na ok. godzinę

4. Po schłodzeniu,  cienko je rozwałkowujemy (na około 3-4 minimetry). Następnie kroimy na kwadraty wielkości ok. 5x5 cm. Na środku każdego kwadratu nakładamy 1 łyżeczkę marmolady, lekko rozsmarowujemy. 

5. Mocno sklejamy dwa przeciwległe boki kwadratu i układamy ciasteczka na formie do pieczenia wyłożonej papierem. 

6. Wierzch ciasteczek smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ciasteczka pieczemy na złoty kolor (około 15-10 minut) w 170 stopniach.



Pozdrawiam

11 komentarzy:

  1. Znam te ciasteczka od lat, najpierw robiła je moja babcia, a potem mama. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapowiadają się przepysznie. Podrzucę mamie przepis :) Sama nie mam talentu pieczeniowego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm coś pysznego, trzeba będzie przygotować, może w następny weekend? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Znam ten przepis, potwierdzam, że warto spróbować, smakują wybornie

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo domowo, tak popoludniowo-książkowo :) Aleee nigdzie nie widzę proporcji i listy składników? :)
    Agnieszka
    Skład Smaku

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają bardzo domowo, tak popoludniowo-książkowo :) Aleee nigdzie nie widzę proporcji i listy składników? :)
    Agnieszka
    Skład Smaku

    OdpowiedzUsuń
  7. Pychotka! Aż szkoda, że jestem na diecie

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Do herbaty i nie tylko , Blogger