Serowe ciasteczka z marmoladą.
Dzisiaj coś słodkiego. Przepis na serowe ciasteczka z marmoladą. Ciasteczka te są szybkie i bardzo łatwe do przygotowania. Doskonale nadają się na niejednego ponurego dnia. Po prostu rozpływają się w ustach. Idealnie smakują już po upieczeniu.
1. Mąkę przesiewamy przez sito. Następnie zagniatamy białym serem i margaryną.
2. Dodajemy sól i proszek do pieczenia.
3. Gdy ciasto będzie gładkie wkładamy je do lodówki na ok. godzinę
4. Po schłodzeniu, cienko je rozwałkowujemy (na około 3-4 minimetry). Następnie kroimy na kwadraty wielkości ok. 5x5 cm. Na środku każdego kwadratu nakładamy 1 łyżeczkę marmolady, lekko rozsmarowujemy.
5. Mocno sklejamy dwa przeciwległe boki kwadratu i układamy ciasteczka na formie do pieczenia wyłożonej papierem.
6. Wierzch ciasteczek smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ciasteczka pieczemy na złoty kolor (około 15-10 minut) w 170 stopniach.
Pozdrawiam
Znam te ciasteczka od lat, najpierw robiła je moja babcia, a potem mama. ;)
OdpowiedzUsuńJa również :) I zawsze wychodzą :)
Usuńdokładnie! obudziła mi się nostalgia <3
UsuńZapowiadają się przepysznie. Podrzucę mamie przepis :) Sama nie mam talentu pieczeniowego :)
OdpowiedzUsuńmmm coś pysznego, trzeba będzie przygotować, może w następny weekend? :)
OdpowiedzUsuńpyyycha ;)
OdpowiedzUsuńMniammmm zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńZnam ten przepis, potwierdzam, że warto spróbować, smakują wybornie
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo domowo, tak popoludniowo-książkowo :) Aleee nigdzie nie widzę proporcji i listy składników? :)
OdpowiedzUsuńAgnieszka
Skład Smaku
Wyglądają bardzo domowo, tak popoludniowo-książkowo :) Aleee nigdzie nie widzę proporcji i listy składników? :)
OdpowiedzUsuńAgnieszka
Skład Smaku
Pychotka! Aż szkoda, że jestem na diecie
OdpowiedzUsuń